کودک شما چگونه رشد می کند؟

در این سن نوزاد مانند یک بزرگسال، همه چیز را می‌بیند و می‌شنود. مهارت‌های ارتباطی او سریعاً در حال گسترش‌هستند.  صداهای مختلفی که تولید می‌کنند و تغییرات آوایی که از خود نشان می دهد همگی نشانه هایی از شنوایی خوب نوزاد شما است. صداهای نوزاد می‌توانند دامنه یا واکنش او به اشیا  مانند خوشحالی، اشتیاق یا حتی رضایت از مشکل حل شده را نشان دهند.

در این سن تقریبا نیمی از کودکان صداهای یک بخشی مانند با، ما، کا یا ترکیب‌های مصوت و صامت را تکرار می‌کنند. بعضی از آنها هم ممکن است یک یا دوبخش دیگر را ترکیب کنند و صداهای پیچیده‌تری را تولید نمایند.

با تقلید صدایی که با اشتیاق تولید می‌کند می‌توانید او را تشویق کنید. یا زمانی که صدایی را می‌شنوید که متوجه اش نمی‌شود، با عباراتی مثل "بله این یک ماشین است! ببین چه رنگ قرمز روشنی دارد" به او واکنش داده و گفتگو را ادامه دهید.

* یادگیری حقایق جالب تر در مورد رشد نوزاد شما در 5 ماه و 4 هفتگی

تغییرات زندگی شما: کنار آمدن با کم خوابی

وقتی کم خوابی بخشی از زندگی شود، زندگی معمولی بسیار مشکل‌تر خواهد شد. دوستان یا همکارانی که نباید با یک نوزاد سروکله بزنند هرگز شما را درک نخواهند کرد. لازم است که از یک رویکرد سه مرحله‌ای استفاده کنید:

۱. خواب بیشتر برای فرزندتان

در این سن، بیشتر نوزادان شب‌ها را کامل می‌خوابند (با احتساب زمان بیدار شدن حدود ۵ - ۶ ساعت). اگر فرزند شما چنین نیست لازم است که از روش‌های خواباندن استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر به مقاله راهکارهای خواباندن نوزاد مراجعه نمایید.

 

۲. خواب بیشتر برای خودتان

چندتا از این ترفندها به کار ببرید:

  • در زمان استراحت خود برای مثال در محل کار یا وقتی که فرزندتان خواب است، کمی بخوابید.
  • بعضی کارهای روزانه سخت را ساده یا تقسیم کنید تا بتوانید کمی استراحت کنید.
  • سعی کنید زودتر به تخت خواب بروید و کودک را به همسرتان بسپارید
  • چرخهٔ ثابت خوابیدن- بیدار شدن را درنظر بگیرید. سعی کنید که هر روز در یک ساعت مشخص بخوابید و بیدار شوید.

 

۳. خواب خوبی در زمان استراحت داشته باشید

ایده‌هایی برای اینکه بتوان از زمان استراحت نهایت بهره را برد وجود دارد:

  • با پزشکتان در مورد داروهای گیاهی و مقابله با کم خوابی صحبت کنید. گاهی استراحت شبانه تمام چیزی است که برای تنظیم ساعت بدن به آن نیاز داریم.
  • اتاق خوابتان را برای خواب عمیق آماده کنید. وسایل کار را خارج از اتاق خواب قرار دهید. تشک نرمی را انتخاب کنید، اگر بیش از 8 یا 10 سال است که از آن استفاده می‌کنید بهتر است که آن را عوض کنید. نور، دما و صدای اتاق خواب را تنظیم کنید. در مجموع هر چه اتاق تاریک‌تر، خنک‌تر و ساکت‌تر باشد، بهتر است.
  • قبل از خوابیدن آرامش لازم را کسب کنید. در این صورت سریع‌تر و راحت تر  به خواب می‌روید. راه هایی برای رهایی از خستگی عبارتند از : شیر گرم بنوشید، یوگا کار کنید، بدنتان را کش و قوس بدهید، به ماهیچه‌های بدن استراحت دهید، نفس عمیق بکشید، حمام کنید و ماساژ بدهید.
  • به روش‌های دیگر مراقب خودتان باشید. غذاهای مغذی و میان وعده‌های سبک بخورید. از خوردن کافئین در اواخر روز خودداری کنید و تمرینات ورزشی منظم داشته باشید. سخت‌ترین کارهای روزانه‌تان را در ابتدای روز انجام دهید و با نزدیک شدن به شب سعی کنید آرامش خود را به دست آورید.

بیشتر بدانیم: واکسیناسیون

 

در ۶ ماهگی چه نوع واکسن‌هایی باید دریافت شود؟

پزشک واکسن‌های Hep B، DTaP، PCV، Hib و روتاویروس را تجویز می‌کند. واکسن Hep B (یا HBV) در مقابل ویروس عامل هپاتیت B، واکسن DTaP در مقابل ویروس‌های عامل دیفتری، کزاز و سیاه سرفه، واکسن PCV در مقابل مننژیت باکتریایی، ذات الریه و عفونت گوش ایمنی سازی می‌کنند، همچنین واکسن Hib از آنفولانزا هموفیلی باکتری نوع b و واکسن دهانی روتاویروس از ویروسی که باعث آنفولانزا شکمی می‌شود، جلوگیری می‌کنند. به علاوه اگر در فصل آنفولانزا به مریض‌ها سربزنید، ممکن است نوزادتان واکسن آنفولانزا را دریافت کند!

 

چگونه می‌توان دردناک بودن واکسن برای نوزاد را کاهش داد؟

از پرستار بپرسید که آیا می‌توانید به جای اینکه نوزاد را بر روی میز آزمایش بخوابانید او را در بغل بگیرید. با صحبت کردن و ایجاد صداهای آرامش بخش و تشویق کننده او را آرام کنید.
 نوزاد صدا و حرکات بدنی شما را دریافت می‌کند. پس از دریافت واکسن شیشه شیر یا پستانک  را آماده کنید تا با مک زدن  آن، گریه کردن نوزاد متوقف شود. بعضی شواهد نشان می‌دهد که شیر دادن به نوزاد در زمان ایمنی سازی اگر ممکن باشد باعث گریه و بی قراری کمتری خواهد شد. با این حال واکسن‌ها برای والدین دردناک‌تر از بچه‌ها هستند.

 

فرزند من بزرگ و سالم است، آیا واقعاً به واکسن نیاز دارد؟

واکسن‌هایی که نوزاد دریافت می‌کند مراقبت کامل را به دنبال ندارند. بسیاری از آنها به صورت دوره‌ای تجویز می‌شوند تا ایمنی کامل ایجاد شود. ایمنی سازی باعث می‌شود که بدن در مقابل بیماری‌های مختلفی که در گذشته هزاران کودک را به کام مرگ کشیده‌اند، مقاومت کند.
 ریسک عدم ایمنی سازی ریسکی خطرناک است که در مقابل دریافت واکسن همراه با کج خلقی، تب، قرمزی و گریه قابل مقایسه نیست. واکنش‌های جدی مانند حملات صرع و حساسیت به ندرت دیده می‌شوند. پس از دریافت واکسن به دقت مراقب نوزاد باشید و هر گونه واکنش شدید و عجیبی را به پزشک گزارش دهید.